bookmark_borderDurumbröd från Ven

250°C

  • 6 g färsk jäst
  • 3,5 dl vatten
  • 350 g vetemjöl special
  • 150 g durumvetemjöl
  • 2,5 tsk salt

Värm vattnet tills det är fingervarmt. Smula ned jästen i en bunke och blanda ut den med vattnet.

Tillsätt mjöl och salt och arbeta ihop en jämn men kladdig deg.

Täck bunken med plast och låt jäsa i minst sex timmar.

Mjöla bakbordet med durumvetemjöl och häll ut degen. Vik in degens kanter mot ovansidan. Vänd degen upp-och-ned och låt den vila under duk i 20 minuter.

Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 250°C i tio minuter och sänk sedan värmen till 200°C och grädda i 35 minuter till.

Låt limpan svalna på galler utan duk.

Servera till t.ex. kyckling- och sötpotatiscacciatore.

bookmark_borderKycklinggryta med fetaost och tomater

  • 5 kycklingfiléer
  • 3 dl grädde
  • En burk crème fraîche tomat/fetaost
  • 2 msk hackade soltorkade tomater
  • 150 g fetaost
  • 4 msk kycklingfond
  • 2 msk soja
  • 250 g små tomater
  • Salt
  • Peppar

Skär kycklingfiléerna i bitar och stek tills de får stekyta. Häll i grädde och crème fraîche och låt koka upp. Tillsätt soltorkade tomater, fetaost, fond och soja. Salta och peppra.

Skär tomaterna i klyftor och tillsätt mot slutet.

Servera med ris eller pasta.

bookmark_borderKantarellsoppa

  • 200 g kantareller
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 tsk curry
  • 3 dl grädde
  • 5 dl vatten
  • 2 st svampbuljongtärningar
  • 200 g potatis
  • Smör
  • Lökpulver
  • Salt
  • Peppar
  • Kantarellfond
  • Grönsaksfond

Garnering

  • 100 g kantareller
  • Färsk timjan

Stek ur vätskan ur kantarellerna. Tillsätt smör och stek tills de har en fin färg. Salta och peppra. Häll i curry och låt steka en stund.

Häll i vinet och låt koka med kantarellerna en stund och tillsätt sedan grädde och buljongtärningar.

Skala potatisen och dela den i mindre delar. Koka potatisen med kantarellerna tills den är mjuk, ca. 15 minuter.

Mixa soppan med mixerstav tills den är helt slät. Häll i mer vätska (vin, grädde eller vatten efter tycke och smak) om soppan är för tjock.

Smaka av med salt, peppar, lökpulver och fonder.

Garnera med smörstekta kantareller och färsk timjan.

Severa med grytbröd.

bookmark_borderKolasnittar

175ºC

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • flingsalt

Värm smöret i mikrovågsugn och rör ihop det med socker, vaniljsocker och sirap. Tillsätt därefter mjöl och bakpulver och blanda ihop till en grynig deg.

Dela degen i tre delar och tryck ut delarna till platta, avlånga längder på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lite till med en gaffel och strö på flingsalt.

Grädda mitt i ugnen i 10-14 minuter, beroende på degens tjocklek. Längderna ska ha fått lite färg.

Ta ut plåten och låt den stå i några minuter innan du skär upp snittarna. Låt svalna före servering.

bookmark_borderBanankladdkaka

175°C

  • 60 g smör
  • 2 st mogna bananer
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g mörk bakchoklad

Klä en springform (ca 24 cm) eller en brödform med bakplåtspapper.

Mosa bananerna och smält smöret.

Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver, salt och vaniljsocker.

Blanda ihop smöret med bananerna och rör ned med resten av ingredienserna. Smeten ska vara tjock men inte torr. Är den torr, tillsätt vatten.

Häll smeten i formen. Toppa med grovhackad choklad. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.

Låt kakan kallna före servering.

bookmark_borderKladdkakekaka med chokladfrosting

175°C

  • 100 g smör
  • 200 g bakchoklad
  • 1,5 dl farinsocker
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Frosting

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 100 g Philadelphia
  • 3 msk kakao
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Smält smöret.

Vispa ihop farinsocker, strösocker och ägg. Smält chokladen i smöret och blanda i. Rör sist ned vetemjöl, kakao, vaniljsocker, bakpulver och salt.

Låt smeten stå i kylen i minst 30 minuter.

Rulla smeten i bollar som du plattar ut på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i ugnen i ungefär tio minuter.

Låt kakorna svalna tills de är fasta.

Blanda ihop frostingen och bred på.

bookmark_borderUgnsrostad kyckling med potatis och parmesandressad sallad

250ºC

  • Kycklingfiléer
  • 450 g små potatisar
  • 1 msk oregano
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja

Sallad

  • Gemsallat
  • Plommontomater

Parmesandressing

  • 1 dl matyoghurt
  • 25 g riven parmesan
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 1 krm salt
  • Svartpeppar

Smörj en långpanna. Lägg kyckling och potatis i pannan. Blanda med oregano, paprikapulver, olivolja, salt och svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen tills kycklingen är genomstekt (20-25 minuter; 82℃).

Servera med gemsallad, plommontomater och parmesandressing.